• Cavia
  • Chinchilla
  • Hamster
  • Fret
  • Rat

Cavia

Cavia

Aan cavia’s kan beter geen gemengd voer worden gegeven. Ze zullen alleen de lekkere (en ongezonde) zaden eten. Daardoor krijgen ze buikklachten. Cavia’s moeten elke dag hooi krijgen en groenvoer zoals andijvie, boerenkool, witlof, paprika, gras of fruit. Verander nooit het voer van een cavia in één keer. Daarnaast is het belangrijk dat ze elke dag een tablet vitamine C krijgen. Ze kunnen namelijk zelf geen vitamine C aanmaken.

Cavia’s zijn sociale dieren en leven van nature in groepsverband. Als ze alleen worden gehouden, worden ze ongelukkig. Daardoor vragen ze veel aandacht van hun baasjes. Een cavia heeft een schoon en ruim hok nodig. Hier moet dagelijks een plukje hooi in worden gedaan.

Een cavia is op vier tot vijf weken oud geslachtsrijp. De gemiddelde drachttijd bedraagt 60 tot 72 dagen. De nestjes bestaan vaak uit één tot vijf jongen. Deze jongen kunnen onmiddellijk lopen, hebben hun ogen open en kunnen binnen een halve dag voer eten.

  Terug naar boven

Chinchilla

Chinchilla

Chinchilla’s hebben enkele eisen op dieetgebied. Ze hebben een vezelrijk dieet nodig. Grote hoeveelheden vetten of eiwitten kunnen ze niet verdragen. Dit leidt tot diarree. Aan chinchilla’s mogen nooit zonnepitten, pinda’s, sla of kolen worden gevoerd en groente of fruit mag niet meer dan één stukje per week zijn. Daarnaast is het niet verstandig om ze knaagdiervoer te geven. Het is verstandiger om speciaal ontwikkeld chinchillavoer te voeren.

Chinchilla’s kunnen het beste in groepen worden gehouden. Mits ze op jonge leeftijd bij elkaar worden gezet. De knaagdieren zijn nachtdieren. Een kooi kan het beste bestaan uit metalen tralies, anders kunnen ze deze stukbijten, met houtenkrullen als bodembedekking. Ook hebben ze een zandbad nodig waarin ze zich kunnen wassen. In dierenspeciaalzaken is speciaal chinchillazand te verkrijgen.

Vanaf vijf tot zes maanden is een chinchilla geslachtsrijp. Gemiddeld duurt een dracht elf dagen. De grootte van het nest bedraagt meestal één tot drie jongen. De jongen worden geboren met open ogen en beharing.

  Terug naar boven

Hamster

Hamster

Hamsters zijn graseters. Gewone hamstervoeding is te halen bij dierenspeciaalzaken, maar zo nu en dan hebben hamsters behoefte aan dierlijke eiwitten. Dit zijn producten als kaas, ei, vlees of insecten. Daarnaast is het verstandig ze broodkorsten te geven. Broodkorsten helpen bij de slijtage van hun tanden. Daardoor gaan hun tanden een leven lang door met groeien.

Hamsters zijn perfect om alleen gehouden te worden. Het zijn solitaire dieren en ze kunnen agressief zijn tegen soortgenoten. Hamsters kunnen handtam worden gemaakt, maar wanneer ze bang zijn, bijten ze. Het is voor de knaagdieren belangrijk om een slaaphok te krijgen. Ze zijn vooral ’s nachts actief. Overdag slapen ze. Daarnaast is een rad ook aan te raden.

Vanaf acht weken oud zijn hamsters geslachtsrijp. De gemiddelde drachttijd duurt zestien dagen. De nestjes bestaan vaak uit zo’n zes tot acht jongen. Als u jongen wilt, is het verstandig om het mannetje en het vrouwtje bij elkaar te houden vanaf speenleeftijd. Anders kan dit later tot gevechten leiden.

  Terug naar boven

Fret

Fret

Fretten zijn carnivoren en moeten dierlijke eiwitten binnenkrijgen. In dierenspeciaalzaken is speciaal frettenvoer te halen, maar het is ook mogelijk om ze kattenvoeding te geven. U kunt dan het beste droge katten- of kittenbrokjes geven en af en toe vlees. Blikken met voeding bevatten te weinig eiwitten voor fretten.

Voor fretten zijn er verschillende hokken beschikbaar. De minimale afmeting hiervoor moet 1m x 30cm x 30cm zijn. Het is hierbij belangrijk om goed te controleren dat de fret niet kan ontsnappen tussen de spijlen en dat de kooi nooit in de zon staat. Een ideale omgevingstemperatuur voor een fret is tussen de 4 en 18 graden Celsius. Daarnaast slapen ze het grootste gedeelte van de dag. Daarom is een apart nachthokje in het hok nodig.

Fretten worden vanaf negen tot twaalf maanden oud geslachtsrijp. De gemiddelde drachttijd duurt 42 dagen. De nestjes bestaan gemiddeld uit zo’n acht jongen, maar dit aantal schommelt. De aantallen variëren tussen zo’n twee tot zeventien jongen.

  Terug naar boven

Rat

Rat

Het is belangrijk om de juiste voeding voor ratten te geven. De knaagdieren eten namelijk alles wat binnen handbereik ligt. Als eigenaar kunt u het beste gemengd knaagvoer geven. Daarnaast moeten ze ook dierlijke eiwitten binnenkrijgen, door middel van katten- of hondenbrokken. Een gekookt stuk kip, rundvlees, een stuk fruit of oud brood is ook goed.

Ratten ontsnappen makkelijk. Daarom is het van belang om een hok te kopen waar een goed slot op zit. Daarnaast hebben ratten voldoende klimmogelijkheden nodig. Het zijn sociale en intelligente dieren. Als ze alleen worden gehouden, vragen ze enige aandacht van hun baasje.

Vanaf zes tot zeven weken zijn ratten al geslachtsrijp. De draagtijd bestaat gemiddeld uit 22 dagen. De nestjes bevatten meestal tussen de zes en twaalf jongen. Deze jongen worden naakt geboren en met hun ogen gesloten. Als u jongen wilt hebben, is het verstandig om te wachten met fokken, tot uw ratten de leeftijd van vier maanden hebben bereikt.

  Terug naar boven