• Schildklier
  • Castratie
  • Kitten
  • Nieren
  • Sterilisatie
  • Gebit

Schildklier

Schildklier

Schildklierproblemen komen regelmatig voor bij oudere katten. Vaak is er sprake van een te snel werkende schildklier, oftewel hyperthyreoïdie. Schildklierproblemen ontstaan door een goedaardige schildkliertumor die teveel hormonen produceert. De stofwisseling van de kat gaat hierdoor sneller werken. Dit heeft vaak een hoge bloeddruk tot gevolg, met op langere termijn nier- en hartproblemen. Een hoge bloeddruk kan ook blindheid veroorzaken bij katten.

De meest voorkomende symptomen van katten met schildklierproblemen zijn veranderd gedrag (hyperactief), veel drinken, veel plassen, een hele goede eetlust en vermageren.

De diagnose hyperthyreoïdie kunnen wij stellen door het meten van het schildklierhormoon in het bloed. Een kat met een te snel werkende schildklier kan op verschillende manieren worden behandeld: door het verwijderen van de schildkliertumor, met medicijnen, door speciale voeding of door het bestralen van de schildklier met radioactief jodium.

In overleg met u wordt de beste behandeling voor uw kat en uw situatie gekozen.

  Terug naar boven

Castratie

Castratie

Bij castratie van een kater worden de beide testikels (zaadballen) weggenomen. Hierdoor is de kater niet meer vruchtbaar. De castratie wordt -onder narcose- uitgevoerd. De kater slaapt uit in de speciale recoveryruimte en mag pas mee naar huis als hij weer goed wakker is. U krijgt een nazorgformulier mee waarop staat beschreven waar u de eerste dagen na de operatie aan moet denken.

Redenen om voor castratie te kiezen: ongecastreerde katers kunnen gaan sproeien, ze vechten vaker en gaan veel en verder de hort op.  Na castratie verandert de spijsvertering; de kat krijgt de neiging om dikker te worden. Met een aangepast dieet kan dit uiteraard voorkomen worden.

Vanaf een leeftijd van zes maanden kunnen wij uw kater castreren.

Wilt u meer informatie over de ingreep? Wij informeren u in onze praktijk uitgebreid over de mogelijkheden en onze werkwijze.

  Terug naar boven

Kitten

Kitten

Bent u eigenaar geworden van een kitten of gaat u binnenkort een kitten ophalen? Gefeliciteerd!
We helpen u graag om uw kitten een goede start te geven. Dit betekent dat we uw kitten al in de eerste weken van zijn of haar leven graag welkom heten op onze kliniek .

Vaccinatie

Het is belangrijk om uw kat jaarlijks te laten vaccineren. Op deze manier houdt u de weerstand van uw kat op peil. De eerste vaccinatie (katten- en niesziekte) vindt plaats wanneer het kitten negen weken oud is en de herhaling vindt plaats op twaalfweken. (zie vaccinatie schema op deze site)

Ontwormen

Ook jonge katten kunnen wormen krijgen. Bij ons terecht kunt u terecht voor (advies over) ontwormingsmiddelen. Een kitten wordt ontwormt op de leeftijd van 4-6-8-10 weken. Daarna om de maand totdat uw kitten zes maanden oud is.

Ontvlooien

Door vanaf de eerste dag al alert te zijn op vlooien en maandelijks een pipet toe te dienen voorkomt u dat uw kitten last van vlooien krijgt. Een ernstige vlooienbesmetting kan bij uw kitten bloedarmoede veroorzaken en vlooien kunnen de lintworm overbrengen.

Chippen

Het verstandig om uw kitten te laten chippen. Het voordeel? U vindt u kat sneller terug bij vermissing en chippen is verplicht in het buitenland.

Voor uitgebreide informatie kunt u altijd even binnen lopen of bellen met een van onze assistenten.

  Terug naar boven

Nieren

Nieren

Nierproblemen komen regelmatig voor bij katten. Nieren zijn van levensbelang. De organen zorgen onder meer voor het reguleren van de vochthuishouding, het filtreren van het bloed en het in evenwicht houden van de chemische samenstelling van het bloed.  Zo kan er sprake zijn van acuut nierfalen of chronisch nierfalen.
Bij acuut nierfalen neemt de nierfunctie plotseling af. Dit kan komen doordat er te weinig bloed naar de nieren gaat of doordat de urine de blaas niet kan verlaten. Ook vergiftiging kan tot acuut nierfalen leiden.

Bij chronisch nierfalen neemt de nierfunctie langzaam af. Aangezien de nieren een grote overcapaciteit hebben, wordt het nierfalen meestal pas opgemerkt wanneer meer dan 70 procent van de nierfunctie is uitgevallen.

De symptomen van nierproblemen bij de kat zijn veel drinken, veel plassen, vaak lusteloos, braken en vermageren (bij chronisch nierfalen).

Wanneer de diagnose op tijd wordt gesteld kan de kat met de juiste behandeling toch een prettig leven leiden. Nierproblemen worden vastgesteld door bloed en urineonderzoek op de praktijk.

  Terug naar boven

Sterilisatie

Sterilisatie

Het verwijderen van de eierstokken van een poes wordt in de volksmond sterilisatie genoemd. Medisch gezien is deze term onjuist. We spreken eigenlijk van castratie. De adviesleeftijd van sterilisatie is tussen de zes en twaalf maanden. De ingreep gebeurt onder narcose in onze operatiekamer. Voor de operatie zal uw poes worden geïntubeerd zodat er tijdens de operatie gasnarcose en zuurstof kan worden toegediend. Ook worden de vitale functies van de poes bewaakt gedurende het gehele proces. Uw poes mag, nadat zij wakker is geworden in de recovery, dezelfde dag weer naar huis.

Gesteriliseerde katten zijn niet meer vruchtbaar en hebben minder gezondheidsproblemen. Na sterilisatie hebben poezen een kleine kans op baarmoederontsteking en/of melkkliertumoren. Bovendien zijn veel gecastreerde en gesteriliseerde katten gemakkelijker in de omgang.

Overpopulatie van katten is een serieus probleem. De asielen zitten vol met afgedankte katten en het aantal -aan hun lot overgelaten- zwerfkatten groeit. Door uw poes een nestje te laten krijgen houdt u dit probleem in stand. We zijn dan ook voorstander om jonge poezen te laten steriliseren.

Wilt u meer informatie over de ingreep? Wij informeren u in onze praktijk uitgebreid over de mogelijkheden en onze werkwijze.

  Terug naar boven

Gebit

Gebit

Het melkgebit van een kat bestaat uit 26 tanden. Op de leeftijd vanaf drie maanden begint de kat met wisselen en wanneer de kat een half jaar oud is heeft hij of zij een volledig gebit.

Ook katten kunnen last hebben van gaatjes en tandsteen. Katten van vijf jaar en ouder hebben een verhoogde kans op Feline Odontoclastic Resorptive Lesion (FORL). Dit is een pijnlijke aandoening waarbij er letsel en gaatjes ontstaan aan de hals van de tand.
Katten met FORL produceren veel speeksel, het tandvlees bloedt snel en veroorzaakt pijn bij het kauwen.

Hebt u het gevoel dat uw kat last van zijn gebit heeft? Maak dan een afspraak bij onze praktijk, zodat wij de tanden en kiezen kunnen nakijken. Als het nodig is kunnen we het gebit schoonmaken en polijsten en een röntgenfoto maken. Wanneer er sprake is van een vergevorderd stadium van FORL en bij ontstekingen kunnen we de aangetaste tand of kies trekken.

Voor meer informatie en het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met onze kliniek.

  Terug naar boven